September 27, 2010

Esmaspäev ekskursioonipäev

Hommikul kl 8 oli äratuskell. Pidin lugema hakkama hommikul. Panin kella kinni ja magasin mõnusalt edasi poole 10ni. Lihtsalt uni oli nii hea :D
Kell 1 sain kokku koolis oma grupiga ning me läksime ekskursioonile. Sõitsime linnast välja, päris kaugele, umbes 30-45 minutit ning jõudsime lõpuks Tinggården'i. See on meie uuritav ala. Neil on kodulehekülg ka : http://www.tinggaarden.nu/
Meiega oli kaasas üks teine grupp ka, neil on sama ala ning seal grupis oli ka üks eestlane. Päris tore oli rääkida eesti keeles :D
Teiste suhtes ei ole see aus tegelikult, sest üks asi mis mind hullult häiris selle tripi juures oli, et taanlased rääkisid taani keeles pidevalt. Ma saan aru, et neil on kergem nii, aga no ma ei hakka ju eesti keeles üksi rääkima, et mul kergem oleks :D Nad kokkuvõtlikult seletasid küll, millest jutt oli, aga see pole see.
Igatahes alast siis, et jube äge koht oli. Selline kommuuni elu, siin kandis on seda vist päris palju. Kõige ägedam oli see, et kohtusime seal ühe kohalikuga, kes lahkesti meile ümbrust ja oma kodu (!!!) näitas. Ta kutsus meid oma koju, et me näeks millised need majad seest on. Kas pole mitte vahva! :D Mainiks veel ära, et meid oli 7 ja terve karjaga läksime võõrasse koju. Loomulikult oli see ilus, kõik kodud Taanis on vist ilusad.












Seal rajoonis oli veel hoone ühistegevuseks, kus me ka sees käisime. Lapsed mängisid seal. Väga lahe nagu, ma Eestis ei ole sellist asja näinud.
Majade ümber oli palju rohelust ning igal oli oma väike aed ka, aga see polnud piiritletud ning põhimõtteliselt avalik ala oli seal samas kõrval. Aga privaatsuse loomiseks oli kasutatud väga palju taimi.
Kui selline koht asuks keset linna, siis ma kindlasti elaksin seal :D Sest see kant kus see asus, polnud eriti suurlinna tüüpi.
























Pärast seda ala läksime vaatasime ühte veel. Alguses arvasime, et see on Tinggården'i uuem versioon, aga tegelikult ei olnud, nagu üks kohalik seletas.
See nägi teistsugune välja ka, palju avatum. Aga koht ise mulle meeldis selle poolest, et seal oli nii ilus ja puhas ja korras! Keegi nagu käiks lapiga üle koguaeg sealt :D












Muideks me sõitsime sinna koolist saadud mikrobussiga (9 kohta) ning see oli tasuta. Isegi bensu eest ei maksnud. Heaolu riik või mis!
Pärast trip'i väntasin koju ning hakkasin lugema ja lugesin ja lugesin...ja kopp oli silme ees. Kell 1 öösel lõpetasin. Aga see oli esimene tekst, mida ma mõistsin ja mida oli üllatavalt lihtne lugeda. Seegi hea.